Литературоведение и критика украинской литературы

Як будується оповідання

197 грн.

Новинка
#ОКОЛОЛІТЕРАТУРНЕ. Татьяна Трофименко

#ОКОЛОЛІТЕРАТУРНЕ

Татьяна Трофименко

Літературна критика має бути жива і жвава, не оглядатися на персоналії, не виважувати можливих наслідків, не вплутуватися в складну систему дружби з усіма гравцями літпроцесу й ділових стосунків із видавництвами ― це коли говориш про свої враження від тексту як-вони-є.Це не збірка рецензій на різні видання за певний період часу в традиційному розумінні, це анатомічний атлас сучукрліту, реальний зріз сучукрліту останніх десяти років ― з основними гравцями, їхніми творами, реакцією читачів та критиків, та – що важливо – візуалізованими важливими літературознавчими поняттями.Тож перед вами не лише захопливе, сповнене тролінгу, чтиво, а й доволі пізнавальне й інформативне видання.

161 грн.

#ОКОЛОЛІТЕРАТУРНЕ

161 грн.

Хит Продаж
Повість про Миколу Зерова. Володимир Панченко

Повість про Миколу Зерова

Володимир Панченко

«Повість про Миколу Зерова» Володимира Панченка є дослідженням історії життя цієї незвичайної людини. Проникливий аналіз різних аспектів творчості Зерова поєднується із увагою до культурного й суспільно-політичного контексту 1910–1930-х років, до літерату

186 грн.

Повість про Миколу Зерова

186 грн.

Хит Продаж
Володимир Сосюра

Володимир Сосюра

У цьому виданні маловідомої і невідомої спадщини видатного українського поета-лірика і полум’яного борця за незалежність України — козака петлюрівської армії у 1918–1919 роках — Володимира Сосюри вміщено високопатріотичні вірші періоду визвольних змагань

195 грн.

Володимир Сосюра

195 грн.

Гібридна топографія. Місця й не-місця.... Ярослав Полищук

Гібридна топографія. Місця й не-місця...

Ярослав Полищук

Ми звикли до стабільності географічних карт і непорушності кордонів. Коли навесні та влітку 2014 року межі держави раптом стали по-новому перекроювати, це виявилося шоком для більшості українців – тієї більшості, яка вважає, що Україна – це частина цивілізованого європейського простору з чітко встановленими правовими нормами, обов’язковими для виконання. Однак спроба пересунути державні кордони, хоч якою б авантюрною вона не здавалася за умов ХХІ століття, вдалася. Може, якраз завдяки вдалому поєднанню різних маніпулятивних технологій. Тобто, не так через збройну агресію сусідньої країни (хоча її важко заперечити), як через спритне використання інформаційних ресурсів, у яких затиралася відмінність поміж правдою, напівправдою й вигадкою. Це наочно показало всю силу символічного капіталу, яким є сучасна система інформації, тобто капітал культури.

173 грн.

173 грн.

Василь Стус: життя як творчість. Дмитро Стус

Василь Стус: життя як творчість

Дмитро Стус

Ніхто не знає, в чому полягає загадка слави. Часто трапляється, що про когось, хто все життя перебув..

155 грн.

Василь Стус: життя як творчість
Дмитро Стус

155 грн.

Остроумный Основьяненко. Леонид Фризман

Остроумный Основьяненко

Леонид Фризман

Издательство «Фолио», готовя выпуск «Малороссийской прозы» Григория Квитки-Основьяненко (1778—1843), публикует книгу Л. Г. Фризмана (1935—2018) «Остроумный Основьяненко», в которой рассматривается жизненный путь и творчество замечательного украинского писателя, драматурга, историка Украины, Харькова с позиций сегодняшнего дня. Это тем более ценно, что последняя монография о Квитке, принадлежащая перу С. Д. Зубкова, появилась более 35 лет назад. Преследуя цель воскресить внимание к наследию основоположника украинской прозы, собирая материал к книге о нем, ученый-литературовед и писатель Леонид Фризман обнаружил в фонде Института литературы им. Т. Г. Шевченко НАН Украины, где хранится архив Квитки, подготовленную им к печати, но не изданную при жизни третью книжку малороссийских повестей. Каждый сможет познакомиться с этими произведениями в сборнике издательства «Фолио» «Малороссийская проза», который готовится в печать, и прочесть о них в блестяще написанной книге Леонида Фризмана.

142 грн.

Остроумный Основьяненко

142 грн.

Василь Сімович. Праці в двох томах. Т.... Василий Симович

Василь Сімович. Праці в двох томах. Т...

Василий Симович

Перший том праць професора Василя Сімовича – видатного українського філолога, громадського і культурного діяча, дійсного члена Наукового Товариства ім. Т. Шевченка з 1923 р., містить мовознавчі статті й фрагменти з монографій, що були написані в різні періоди життя ученого й досі залишалися маловідомими для ширшого кола інтелігентної української громади. В історію українського мовознавства В. Сімович увійшов насамперед як автор „Практичної граматики української мови”, опублікованої 1918 р. в містечку Раштат (Німеччина). Друге її видання з’явилося в Берліні, в „Українській Накладні” Якова Оренштайна під заголовком „Граматика української мови для самонавчання та в допомогу шкільній науці” й було на свій час найповнішою і найавторитетнішою українською граматикою, що справила дуже відчутний вплив на норми літературної мови.Надзвичайно цінну мовознавчу спадщину В. Сімович залишив і як автор ґрунтовних статей з галузі граматики, історії літературної мови і правопису, історії мовознавства. Він - один з перших дослідників мови Т. Шевченка, П. Куліша, Ю. Федьковича. Спостереження над культурою щоденного мовлення різних верств українського суспільства, задокументовані В. Сімовичем у вигляді принагідних редакторських уваг, коротеньких нарисів, дають унікальний мовний зріз доби, що не втратив своєї пізнавальної й прогностичної вартості для сучасних мовознавців. Понад 40 статей, що їх вміщено в цьому томі, були опубліковані по різних виданнях і припадають на час від 1904 до 1942 року. В окремому виданні їх зібрано й видано вперше.Для науковців, викладачів вищих навчальних закладів, учителів, студентів, усіх, хто цікавиться історією та культурою України.

119 грн.

119 грн.

Стежачи за текстом. Вибрана критика т.... Кость Москалець

Стежачи за текстом. Вибрана критика т...

Кость Москалець

Костянтин Москалець як літературний критик пише нешаблонно, без усталених штампів і заяложених тверджень. Він уміє оприявнити перед читачем вразливість ліричного «я» Василя Герасим’юка, живу легенду «вісімдесятників» — Ігоря Римарука, постать інтелектуала й ерудита Олега Лишеги, поетичну філософію, плач і сповідь Григорія Чубая… Ці статті хочеться перечитувати знову й знову, відкриваючи щоразу нові грані у творчості знаних авторів, і водночас — дивуватися глибоким висновкам та естетиці слова Костянтина Москальця. Есеї, вміщені у цій книжці, — про вміння жити тут-і-тепер, шукати, віднаходити й усвідомлювати себе, плекати власну неперервність і, попри плинність часу, цінувати кожну мить буття.

140 грн.

140 грн.